Followers

Wednesday, November 19, 2008

Kek "Mpalet" yg yummy....!! Sedap hingga menjilat acuan kek...

Hari ni aku bangun tdo lewat sikit...hehe... (anak dara apa daa aku ni???) mlm td aku tdo lewat pasal ter'ralit' YM ngan Mr. A aku...haha... Sebenarnya malam tadi lagi mak aku dah cakap, pagi ni dia ajak aku pegi kedai, nak beli barang sikit. Mak aku nak buat kek...hehe... Bila dah lambat bangun tdo, terpaksa la gi kedai lewat sikit...(bukan lewat sikit, tp lewat banyak...huhu..sorry mama). Dah tengah hari, sampai2 je kat umah balik dari gi kedai mak cik aku suh aku buat kek pulak...huhu... Takpe, bukan susah pun nak buat. Setakat nak gaul sampai kembang & rata, mmg itu sudah kerja aku time raya dulu... (teringat mlm akhir2 bulan puasa, aku dan mak aku berjaga sampai pukul 5.00 pagi nak buat kek punya pasal...tempahan banyak gila... Nak tak nak, aku gagah jugak tak tdo malam...sebenarnya, tu satu pengalaman yang bes bagi aku).

Kek yg mak cik aku suh buat tu kek simple je (bukan macam kek lapis sarawak yang mak aku buat tu)...kek simple ni boleh la aku tlg sikit2...apa eh nama kek ni? Mak cik aku panggil kek ni kek 'mpalet'...maksud mpalet lebih kurang macam 'simple' kot...hihi... Walaupun simple, tp sedap woooo... Korang kena rasa sendiri kek ni. Kat bawah ni, step by step cara kek ni dibuat sampailah kek tu masak dan siap untuk dihidang dan dimakan...hehe

~~gula, mentega, telur, tepung, bla..bla..~~

~~Pukul sampai kembang & rata~~

~~Dah sebati....seterusnya...~~

~~Masukkan adunan dalam acuan yea murid2~~

~~Buat sampai jadi macam ni...~~

~~Proses membakar kek~~

~~Tadaaaaa....dah siap pun....~~


Senang je kan? Tak susah pun...hihi... yg penting kaler hijau tuuuu...hihi... Blog aku ni ajar buat kek ke? Alignment lari ke ni?? Tak kot...haha... Alaaa, blog aku ni universal... Semua bleh cerita...semua bleh masuk... (yang halal je) lagipun ni blog aku, so sukati aku la nak tulis apa...hehe.. yang penting kita mesti enjoy!!!

K la, itu sahaja untuk hari ni... Selamat mencuba dan semoga maju jaya...~~~




**lenkali nak buat kek apa pulak eh...?? Kek lapis sarawak aku tak pandai nak susun...cheese cake!!! yeaahhh...aku buat tak sedap pun (tak sama dgn yg kat kedai)....nanti2 la aku pk lain...

2 comments:

apahkah?? said...

ibukkkkkk
kirum kek mpalet ibuk ke situk :)
bilo ndak baruk kita 2 ada dpt molah kek bsama2 lagik??

usu kat kuantan tok
tghari tok gi kt balit
huhuhuhu
sempat juak usu nangga wayang kat kuantan :)
madagascar 2 besttttt :p~~~~
kehkehkeh

yarn said...

waaa...
ado tempahan dari usu tuk...
hihi...~~~
tunggu usu balit ke sarawak jak usu makan kek mpalet ibuk...
ekeke...

wayang agik?
ishh...xptt tuk ibuk x d mbak juak...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin