Followers

Sunday, November 16, 2008

...Pengalaman Temuduga...Bes keww...??

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Bosannya hari ni....!! Masuk hari ini, dah 3 hari friendster meragam! Bosan!!! Sebenarnya tiba2 aku teringat pasal kegagalan temuduga aku sebelum ni. So, hari ini aku nak share pengalaman temududa aku sebelum ni je lah....ehh..temuduga, bukan temududa tau...hehe...pengalaman temuduga yang aku nak ceritakan ni mengenai temuduga pertama aku sehinggalah yang paling latest aku pernah hadir. Tapi kan, seumur hidup aku ni aku pernah tiga kali sahaja menghadiri temuduga...alahai, tak lakunya aku....apa daaa...


Sebenarnya, temuduga pertama aku adalah bersama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Masa tu, aku temuduga untuk Latihan Separa Perubatan dan kalau tak silap aku, aku hadir temuduga ni selepas tamat SPM. Seperti biasalah, sebelum dapat temuduga aku kenalah menduduki table test (peperiksaan meja kata kita2). Hehe...waaa, berlagak gila feel aku jawab soalan2 tu...mmg ar soalan dia ratusan, tp soalan dia saikologi je (kot...). kira macam nak kita imbas kembali je...(ye ke aku ni?). tak adalah susah sangat, boleh jawab lagi. Pas lepas tapisan di peringkat table test, aku berjaya n dapat temuduga...nervous! itulah perkataan yang kuar dalam hati aku...hati? erm...apa2 je la...


Maka, tibalah hari temuduga aku...dulu biasalah, zaman budak2 mana reti interview ni macam mana. Mana ada wat research, membaca apa2 yang patut n bertanya apa2 kat org. Pergi macam tu je, pastu create soalan sendiri n aku jawab sendiri...hahaha...bongok tol...!!! Sampai je kat luar bilik temuduga tu, ramai gilozzz yang ada kat situ...mak aieee, dalam ramai2 yang pergi interview tu apsal seorang kawan aku pun tak ada...? ish...biarlah, tak ada kawan pun aku boleh survive gak sorang2 kan. Hehe...peduli hapa ngan orang lain...so, semasa menunggu tu aku buat bongok je...a’ah, sebelum lupa, masa tu aku hafal nama Menteri Kesihatan dan nama Perdana Menteri sahaja...hahaha~~~ tak cukup bongok lagi ke tu? Hahaha.... Tunggu punya tunggu, akhirnya tiba giliran aku...Aku masuk je la seperti biasa, ikut adab orang kata. Lepas tu diorang tanya soalan. Soalan mereka adalah berkaitan ngn post yang aku dapat tu. Tapi tu la, kalau aku ni dah namanya budak yang tak berapa nak matang dari segi pemikiran, jawapan yang aku bagi pun jawapan yang memang tak matang langsung....Last2, aku pun dapat jawapan yang tak matang gak...hahaha!!! aku tak dapat pun post tu... TETTT...KEGAGALAN TEMUDUGA PERTAMA...


Semasa aku tingkatan 6 rendah, sekali lagi aku dapat surat daripada SPA untuk interview jawatan yang sama (yang ni aku apply jawatan tu sekali lagi). Situasinya sama saja, time jawab table test, berlagak gila, dapat interview tu aku pergi je la...tapi kali ni lain sikit, pasal tiga orang member aku pun dapat interview SPA jugak cuma lain-lain post je. Lepas interview tu, antara kami 4 orang, Cuma 2 orang je yang dapat jawatan tu...Goi Guek Ling & Chew Lan, congratez 4 both of u...yang tak dapat pulak, aku dan ija...(hehe...sekarang ni, ija dah sambung belajar kat UPSI dan aku pulak 6 bulan menganggur pas tamat belajar kat UMT 3 tahun)...tu la orang kata, ada hikmah juga d sebalik kejadian. Tak dapat SPA, tapi dapat sambung belajar....alhamdulillah....(tak bes menganggur ni....seksaan jiwa yang maha dasyat...siapa2 yang berkaitan, jgn la menganggur lama2 macam aku even bukan aku yang mintak menganggur lama2 ni...coz i’m still trying my best to find my job until now)... TETTT...KEGAGALAN TEMUDUGA KEDUA....


Temuduga yang ketiga...erm, adalah temuduga aku selepas aku tamat belajar. Post tu aku main apply je..tp memenuhi syarat..okey....berlainan dengan temuduga aku yang pertama dan yang kedua, kalau sebelum ni kedua2 temuduga tu kat Sarikei, kali ni temuduga aku kat Kuching. Aku temuduga untuk post apa dan kat mana, biarlah rahsia (hanya orang2 yang rapat je tau..hehe). Kat situ, aku kenal beberapa budak lain yang sama interview untuk post yang sama ngan aku. Actually, kami ada 9 orang (termasuk aku). Aku rasa berlainan sangat suasana kali ini. mUngkin 1st, sebab yg pegi temuduga tu tak ramai macam SPA tu, pastu 2nd mungkin sebab yang hadir temuduga tu ‘matang’. Kenapa aku cakap macam tu? Hehe...masa aku pergi interview spa hari tu, aku budak2 lagi, tak pandai nak tegur2 atau sembang2 ngan cdidate len...tp temuduga kali ni bes pulak, semua bleh dikatakan sangat mesra alam. Sembang ngan diorang macam dah kenal lama...selesa...tp bila dah masuk bilik temuduga, masing2 sendiri la beb...hehe...kitorang ditemuduga secara group n dalam satu group ada 3 orang...walaupun temuduga kali ni adalah yang paling sempoi aku rasa (tak se’stres’ aku jawab temuduga SPA, tp...TETTT...KEGAGALAN TEMUDUGA KETIGA....tetap gak tak dapat job tu...


Sekarang ni, aku masih jadi seorang pengusaha ladang anggur yang terhormat kat sini...entah sampai bila aku jadi macam ni aku pun tak tahu...tp insyaAllah, aku takkan putus asa. Asal ada je iklan jawatan kosong, aku tetap mencuba dan mempertaruhkan nasib aku...mana tau sangkut satu, kita tak tau rezeki masing2...hehe....


**Bila nak dapat keja ni???!!!

2 comments:

fifi said...

rasenyer sayer juga same cam kamoo..2x gagal tmuduga spa maybe x de pgalaman yang cukup..now tengah tunggu maser tok temuduga upsi..sangat takot..takot badi lagi hehe

yarn said...

2X gagal temuduga spa? takpe...bleh cuba lagi kan... ;)

gewd luck utk temuduga upsi ni keh...chaiyookkk...!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin