Followers

Friday, May 8, 2009

karangan panjang, tak payah baca...

Kawan skola aku merangkap rakan sekeja aku, hari ni dah selamat masuk maternity ward. alahai, sunyi sekalsss suasana ofis hari ni. Semalam dilanda kebizian susun dan compile semua report. Ekceli, report department aku dah lama aku siapkan. yg problem nya report department lagi satu lak yg wat nangesss.. Lebih sentap bila toner photostate machine pulak abes. sampai merah2 muka bos aku tahan stress.. hik3x kalau la...aku cakap --> "kalau" kami staf dia ni yg stress mcm dia, kompem tak jalan dah operation. well, tak nak kumen lebeh...nanti aku kena banned dan gaji aku d potong (wakaka...cover...cover).

Due date report tu kena submit ialah semalam, tp memandangkan our user pun dilanda kebizian yg amat, dia sangat considered dgn permasalahan kami (oh, terima kasih kepada beliau. sekarang beliau dah kamceng ngan my department. hopefully utk selama2nya. tak nak ah buat pblem ngan dia. tak pasal2 kang aku yg menDERITA). Makanya, report kami selamat dihantar lebey kurang jam 9.00 pagi tadi. Sesedap report tu semua siap, kawan aku pulak admitted maternity. Alhamdulillah, selamat segalanya... Tunggu baby tu je lagi tengok dunia ni. Takde mama dia, susah gak kami nak siapkan report bulan ni. Lepas ni, cuti 2 bulan aku tak tahu la siapa nak tlg prepare report2 tu semua nanti.

Banyak perkara berlaku dalam tempoh masa seminggu ni. Berdepan dengan masalah staf yg tak putus2. Ekceli, pblem aku lebih banyak kepada masalah staf aku daripada masalah dengan user. Mungkin dek kerana aku ni baru kerja, dan beliau2 tu dah lama kerja dan berpengalaman, beliau2 fikir beliau boleh memperlekehkan saya? Oh tidak sama sekalsss... Saya tengah berusaha utk menjadi lebih baik! Yg aku mintak, beliau2 fikir lah sendiri. Manusia ni bukannya makin lama makin kosong, tp makin lama makin berisi. Sekali mata pen dah berjalan dan menari2 lagu dangdut, beliau harus tahu di mana beliau perlu beridiri utk mempertaruhkan nasib dan diri masing2. Kerana sabar manusia pun ada batasnya, dan tahap kemunasabahan tindak tanduk seseorang bukan terletak pada kebodohan hasad dengki yg dangkal tp pada kebijaksanaan otak yg perlu berfikir. Weh mari, kita sama2 menjadi yang terbaik! Terbaik utk diri kita dan terbaik utk operation kita!

"Aku tak perlukan orang yg malas bekerja!"







PEACE NO WAR!!!



Notes:

++ aku dah warning awal2 tak yah baca, kan dah bosan...takpe, amek la pengajaran ni utk dijadikan tauladan...

7 comments:

macha_sezs said...

eh.bile nak jadi cikgu?

yarn said...

huhu...jd cikgu? layak ke aku??? (tu la soalan paling besar yg hempap atas kepala aku skang)

takpe, mebi rezeki aku kat sini je kot. takpun tunggu ko dah bukak kompeni sendiri nanti, jgn lak eksyen tanak amik aku keje kat kompeni ko.

tehais said...

tahniah pd kawan yarn tu ;)

yarn said...

hehe..tq tehais. tp smpai ari ni baby dia tak tengok2 dunia ni lagi...takmo kuar lagi la tu...demand sungguh. hehe~~~

Su iJamm said...

"...manusia ni bukannya makin lama makin kosong, tapi makin lama makin BERISI..."
-yarntea

"+... 4 certain people..!"
-Su iJamm

yarn said...

+Su iJamm+
terima kasih atas perhatian..~~~

al-hussaini said...

yezzzaaaa....

yg penting kita senantiasa ada berpendirian yg mampu memberi keuntungan pada diri dan selebihnya orang lain...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin