Followers

Tuesday, March 10, 2009

adakah merah se"gah" warnanya...?

Hari ini mula kerja seperti hari2 kerja biasa. maklumlah, hari ini hari selasa dan semalam tak kerja pasal public holiday (maulidur rasul). Maka, turun kerja hari ni membawa rasa ceria membara di dada (wah giteww)... maklumlah, dah cuti 3 hari (termasuk sabtu ahad). Bangun pagi tadi tak bajet lagi nak pakai baju kaler apa. ekceli, aku ni ada perangai pelik sikit. entahlah, kiranya aku katagorikan sbg "instinct" la kot. Aku rasa baju merah tak bagus utk aku. tp tu la, aku positifkan diri tak nak fikir yg bukan2 dan percayakan qada' & qadar, maka pagi tadi aku pun buat keputusan utk pakai baju kaler merah.

Kenapa aku ada instinct yg pelik mcm tu? Erm...

Pertama
Aku pakai baju berona merah masa masuk meeting dgn our major customer. ofkos utk validate our deduction fees. entah mcm mana, masa meeting tu bermcm2 isu department aku dibangkitkan. tak pasal2...kenapa ntah??!!! Bengang jugak la...pasal aku budak baru lagi.. lepas tu bermcm2 isu yg dibangkitkan. mmg sangat susah dan sangat segan pada waktu itu... aku terkial2, hanya Tuhan yg tahu perasaan aku.

Moral
  1. tak kira budak baru ke, budak yg tak ada pengalaman kerja ke, yg pntg hari demi hari kita kena improve dan belajar sstu. learning process berlaku continously dan takkan berakhir walaupun telah tamat belajar dip ke, degree ke waima phD sekalipun... --> so, silap aku sendiri yg malu dan segan nak bertanya dgn org yg lebih byk pglmn berbanding dgn aku sendiri.
  2. Jgn pakai baju kaler merah

Kedua
Buat kali keduanya, kebetulan aku pakai baju yg fully merah (nasib baek kasut & hand bag tak merah...wakaka). dan tak sangka kebetulan kali itu pun turut membawa kepada nasib malang aku di mana aku dimaklumkan bahawa cara utk fill our daily report fully salah dan dan tak ikut format!!! (actually kami isi ikut format yg dikehendaki dlm form tu, cuma tu la manusia... memandai buat undang2 sendiri dan ikut sangat nafsu pendengki. yg jd mangsanya, kami la...) --> tak apa..tak apa.. customer is always ryte~~. cara isi form tu, sebenarnya ikut ajaran yg aku dpt masa training dekat pihak atasan aku. and the trainer oredi inform me, i shud ask my ...tut... ttg cara nak isi form tu pasal diorg yg check benda2 tu semua. tp tu la...malas nak cerita lebih, yg penting aku tahu aku kena layan karenah kebudak-budakan manusia...

Moral
  1. Jgn la jd manusia pendengki
  2. Jgn pakai baju kaler merah

Ketiga (hari ini)
Aku pakai baju mcm budak ni pakai la...

(sekadar gambar hiasan - budak ni tak ada kena mengena eh...)

haaa, tak ke merah tu. dan maka dengan rasminya, department aku dpt 2 (dua) KOMPLEN!!!! means, ready to face deduction again!!!

Moral
  1. Adakah merah se si*l itu???!!! Dah tu nak buat mcm mana, aku byk baju merah takkan tak nak pakai kot?!
  2. Anggap la semua tu kebetulan... percaya pada qada' & qadar... (muhasabah diri ni sbnrnya...)


4 comments:

Azura Chan said...

Kmk takut k wana merah.
Hehehe.. hilang konfiden kmk.

yarn said...

+Azura Chan+
aiee...ilang kompiden? pahal kah ooo???

kmk tok bukan stakat ilang kompiden, tp alu ilang smgt terus...huhu~~~

SyFazidawaty said...

baju merah?i like!tp since dat ktk mdh camyo, it gv me 2nd tot dah..hee!

yarn said...

+SyFazidawaty+

huhu~~~ adokah "kelab kipas" wano mirah akan memansuhkan blog saya? ahhh, itu bukan isunya...skrg makhluk d luar sana bz dgn ppsmi...wakaka

hehe~~~ jgn pio pok. mebi wano mirah sik serasi ngn kmk li... mebi occayyy..hehe~~~

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin