Followers

Sunday, March 29, 2009

Oat & Diet Hour?!!

Program: Diet Hour
Anjuran: MakChantek Sdn. Bhd.


Terma & Syarat:
  1. Oat itu harus
  2. Ucapkan selamat tinggal kepada semua "Unhealthy Food"
  3. Katakan TIDAK kepada NASI
  4. Kerap melakukan aktiviti senaman ringan
  5. Rajin makan buah-buahan dan sayuran

(seperti yg telah dipersetujui oleh MakChantek)
--wakaka--


Oat! Aku dgr tiga huruf tu pun perut aku dah naik mual. siapa cakap oat sedap? persoalannya betul ke oat tu sedap? yarkkk...!!! siyesly, aku mmg sgt tak suka makan/minum oat mentah2 mcm tu, walaupun dimasak dlm perlbagai jenis makanan utk dibuat lauk. tak sedappp!!! tp kalau dibuat biskut, siyess dohhh SEDAPP!!! raya tahun lepas aku buat dgn tangan aku sendiri (tp ikut majalah occayy), betul sedap. rangup je biskut tu...(tiba2 kecur air liur saya...--> gulpp)

tp bulan Oktober dan November lepas, aku menjadi pengamal oat yg tegar. setiap hari dalam satu hidangan aku mesti ada oat. Kawan aku punya pasal la, terpengaruh punya pasal. dulu beliau ni boleh dikatakan hampir2 bersaiz somel spt saya (sayyaaa??) --> ok2, aku ngaku! tp semenjak beliau melanjutkan pelajaran beliau di salah sebuah institusi tempatan, beliau telah nekad utk diet! mungkin perasaan utk tukar status somel kepada lawa melonjak2 akibat daripada transformasi perubahan persekitaran. hehe~~~ rasa ingin tahu saya semakin membuak2, mcm mana beliau boleh menurunkan berat badan dgn begitu +ve sekali. --> tak puas hati! tak puas hati!. diringkaskan cerita, beliau pun memberi jawapan yg cukup ringkas "aku mkn oat je dan pantangkan nasi". erm...beliau turut mendisiplinkan diri beliau supaya turut melakukan aktiviti senaman ringan yg boleh mengeluarkan peluh.

dgn drastiknya aku berfikir, kalau beliau boleh kenapa tidak saya?! why not saya mencuba? lagipun oat is a healthy food. d cuba bagai pun takkan mendatangkan efek -ve. so, dijadikan cerita November sampai Disember saya mula mengamalkan diet spt beliau. Ya, diet yg berasaskan OAT. sedap tak sedap, nak lakukan transformasi diri kenalah telan walaupun rasanya sangat tidak sedap. (maaf ya penggemar oat, saya mmg tak suka rasa oat) Hasilnya? mungkin diet tu bukan utk aku kot. hahahaha~~~ takde la...mak cik saya cakap dah takde dah lemak2 ko menggeleber lagi...wahhhh!!! tp ingat ye kawan2, kena rajin joging tau. takde maknenye kalau tak lakukan aktiviti yg mengeluarkan peluh. kang lemak2 korang tersumbat pularkkkk... tak lama aku amalkan diet ni pasal dah masuk alam pekerjaan, time makan dan minum aku dah bersepah2. tak ikut dah pantang larang pasal kalu ade je member ajak pegi makan, aku rembat je. asal aku lapa je, aku ajak member aku pegi kantin. aku dah tak boleh nak ikut lagi jadual diet oat aku. hehe~~~

selain diet oat, aku penah jugak cuba diet air (disarankan kepada mereka2 yg gumok air - gumok ni ada mcm2 jenis. gugel la sendiri eh). aku dapat maklumat ni melalui laman web. penulis berkenaan menyatakan bahawa dgn hanya meminum air mineral/masak bergelen2, tanpa menyekat makanan dapat mengurangkan berat badan. Ini kerana air tersebut akan menyebabkan kita kerap membuang air kecil di mana proses membuang kecil ni lebih kurang seperti mana kita mengeluarkan proses perpeluhan. bagi yg kurang berpeluh, boleh lah mengamalkan meminum air masak/mineral supaya kerap membuang air kecil. lagipun bukan apa, korang kerap buang air kecil bermakna dari tempat duduk korang nak ke toilet akan menyebabkan anda bergerak dan hal ini turut dianggap sbg senaman. aku dah cuba, tp aku tak suka! haha!!! asyik buang air kecil je, 2 hari je aku leh tahan. huhu!!!

So, utk program Diet Hour di atas bukanlah anjuran pihak2 Earth Hour ataupun Hour2 yg sewaktu dgn nya, tetapi ia telah dianjurkan oleh MakChantek Sdn. Bhd. --> fik, sedap ah nama company ni!!! Well, kepada kalian yg sudi mengikuti program ni bolehlah register nama dgn En. Fik NBE (itulah nama beliau). dan utk En. Fik, bila eh kena hantar report kesihatan???

Apapun, jagalah kesihatan anda! u deserve to live in ur own healthy life!

(owh, inggelis saya bertaburan, maafkan saya)



Notes:

** apsal aku kerap guna perkataan transformasi? haha~~~ pengaruh AF7? ah tidak...!!!

11 comments:

al-hussaini said...

oat memang bagus...
better makan waktu malam atau petang lam kul 5 camtu...
kalau makan waktu pagi...
erm..lain jadinya...
nak ke tandas ja...hehe

yarn said...

+al-hussaini+
aie, fakta menarik tok...!! slalu ke toilet mun mkn pagi2? apapun, mek mmg x suka mkn oat...huhu~~~ apa boleh buat hoh, saya sayang jantung saya..hehe~~

Felicia F. Ramzi said...

Mun mok sik rasa lapar gilak, banana pun ok sebab banana merik tenaga. tapi mun tgh sembelit, jgn amal makan pisang, makin sendat berak lak..eheh
*oat nyaman..eheh
*btw, mek asa, boh terlalu sik makan nasik..erm, kmk pernah baca la, mun kita kurang makan nasik, kulit badan kita cepat lukak..benar kah sik, kurang pasti kmk..kmk sikboh lah, nang kaki nasik..kekasih awal dan akhir

yarn said...

+Felicia F. Ramzi+
nice info! thanks. tp makin sendat nak berak kah mun byk mkn pisang? yahhh, mek pk makin sng mok berak...ekeke...

kmk pun sama mcm ktk, seumo idup kmk nasik ya la kekasih awal dan aher kmk. dats y mek jd x nyaman ati kelak d kata curang dgn nya.. hihi...

ariysapar said...
This comment has been removed by the author.
ariysapar said...

kak yanti.. mmg bena..mun kito amalkn oat jak n hindari nasi, kompom trn berat bdn.. kinek tk mek mgamalkn oat..tp mek bkn mkn oat nk kosong pio jak..mek beli oat 3 in 1.. dh 3 mggu mek mkn oat jak, pasyo xmkn ns tp mkn sup, syur n buah hr2 pengganti nasi.. alhamdulillah.. br 2 mnggu berat bdn mek trn 3 kg..seyes.. wpun dh trn 3 kg, berat bdn mek msh lm ideal..insyaALLAH, mun brt bdn mek dh trn smp 56kg, mek akn upload the latest pic..hehehe...

Felicia F. Ramzi said...

aok, makin sendat..sebab ya lah, bila kenak cirit birit, digalakkan makan pisang sak poo poo mengeras..
*usually ahli sukan; especially pemain bola sepak akan makan pisang before start game..reason, pisang memberi tenaga and mengelak dari lapar. Makan pisang, ktk sik rasa lapar, sik juak rasa kenyang, just bertenaga..
*semoga diet challenge berjaya Yarn!

yarn said...

+Felicia F. Ramzi+
tenkiu2...!!! ;)

yarn said...

+ariysapar+
aok, mek nunggu latest pic ktk pun...hehe~~

*sabar menanti* :p

apahkah?? said...

bukkkkk
brapa target berat nak dikurang kau tok???

mun kau dpt ngurus badan tok sampe 50-60 kg
aku maok ciya kau pegi japan/korea/bali
tiket n hotel jakla

wah2...berani2 jak usu tok
awal jak aku nyimpan duit :)

aku berik 1 diet tips...iboh ingat psl mkn
heheheheheh

yarn said...

+usuuuu..+
lumayan eh tawaran usu tuk...tak tercapai akalku mun ibuk nak diet smpey 50 kg...huhu...

simpan jak la duit usu k usu plg kuching...hihi...

*dah ibuk cobo tips usu yo, tp bilo makin byk nak ditaip ibuk kat skrin komp makin garik2 nasik diat i...hohohoho

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin